Memory usage issue

Everything around the Descent level editor

Moderators: Frustikus, Aus-RED-5

Mykos
Posts: 3
Joined: Sun Jun 09, 2013 10:14 pm

Memory usage issue

Postby Mykos » Sun Jun 09, 2013 10:34 pm

I just recently installed DLE-XP and thought I'd try making up some levels. I used to use dmb2 back in the day and so far the level building has been great. The issue I'm having is that for some reason it won't play in D2X-XL. I can play any other level just fine, but when I load a tiny 16 block test level it says "Can't load level: Not enough memory". The file size on the .hog and .mn2 files is correspondingly small (16kb vs d2x.hog which is 4.2mb).

Has anyone else had this issue ? Is there a simple setting or fix that I'm missing that would make the level somehow take more memory ?

Any help would be greatly appreciated.
User avatar
Sapphire Wolf
Posts: 321
Joined: Tue Sep 25, 2007 10:45 pm
Location: nope.avi , gender: male
Contact:

Re: Memory usage issue

Postby Sapphire Wolf » Sun Jun 09, 2013 11:54 pm

Please create your account at sourceforge.net and post your issue within this link:
http://sourceforge.net/p/d2x-xl/dle-xp/?source=navbar
My Deviant Art account-
http://sapphirewolf3057.deviantart.com

specs for Teletraan:
Brand- Custom Built
Processor- Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40 GHz
RAM- 16 GB
Video- NVidia GeForce GTX 760
Sound- Realtek HD Audio
Hard Drive- 1 TB
OS- Windows 7 (64 bits) Professional

Who can I argue with cool things, Mech-Poké-Form-Troid-Robo-Glasses-Nerd-Fortress-Portal
Mykos
Posts: 3
Joined: Sun Jun 09, 2013 10:14 pm

Re: Memory usage issue

Postby Mykos » Mon Jun 10, 2013 1:07 am

Alright, done. I attached the mission I used to test there, but all I've made do the same thing.
User avatar
Pumo
D2X-XL Expert
D2X-XL Expert
Posts: 1434
Joined: Tue Sep 25, 2007 9:28 pm
Location: Here :)
Contact:

Re: Memory usage issue

Postby Pumo » Mon Jun 10, 2013 2:17 am

Oh yeah, I know of that error. That issue happens when your level doesn't has any light source on it.

As D2X-XL (unlike original D2) calculates lighting while loading the level (specially on Standard light quality and above), it may need to find a light source on the level to have something to calculate.

Just by putting a single lamp or lava wall or any other light emitter texture, you can prevent that error from happening.
[Pumo software main website] - Pumo Mines current progress: 60%
-SYSTEM SPECS-
CPU: Intel Core i7 4790 3.6 GHz (4 GHz Turbo)
RAM: 16GB DDR3 1333MHZ
SSD: Kingston SSDNow V300, 240GB
HDD: Seagate 1TB 7200RPM SATA
External HDD: Seagate Backup Plus Slim 1TB 5400RPM
Video: nVidia GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB
Sound: RealTek High Definition Audio
Display 1: LG 24M38H 24" 1080p HD LED Monitor
Display 2: Dell 19" 1440x900 TFT Monitor
OS: Windows 10 64-bits
Mykos
Posts: 3
Joined: Sun Jun 09, 2013 10:14 pm

Re: Memory usage issue

Postby Mykos » Mon Jun 10, 2013 2:51 am

Oh, fantastic. I knew it was going to be something trivial and dumb like that. It works great now that I put in a light.

I usually do the whole framework first before I do any textures so I wouldn't have found it out myself before I gave up in frustration, thank you. I'll close the ticket on sourceforge as well.
User avatar
Hawkins
Posts: 256
Joined: Wed Jan 11, 2012 1:18 pm
Location: /Universe/Milky-way/Sol/Earth/Europe/Greece/Athens/~

Re: Memory usage issue

Postby Hawkins » Mon Jun 10, 2013 4:19 am

Makes a bit sense even though it's unintended behaviour: unless you put lightsources (manual vertex lighting won't work in D2X-XL lightmap calc) how can you really test a level you cannot really see in. Still, maybe a warning should prompt the user upon saving such a level.
Gigabyte® GA-X48-DQ6
Intel® Core 2™ Quad Q6600 @2.4GHz
ATi(AMD®) Radeon™ HD4870
________________________________________________________________________
Descent Rangers
Captain of Black Lions squadron
User avatar
karx11erx
D2X-XL Master
D2X-XL Master
Posts: 8112
Joined: Mon Sep 24, 2007 8:48 pm
Location: Wilferdingen, Germany
Contact:

Re: Memory usage issue

Postby karx11erx » Mon Jun 10, 2013 7:43 am

That's weird, but a good hint for bug fixing.

Return to “DLE-XP Help”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest